Centrum P.S. wil vooral huiselijkheid en persoonlijke aandacht bieden
Renate Bruil Psychiatrische patiënten zoeken hetzelfde als iedereen Het eerste wat de bezoeker van Centrum P.S. aan de Kostverlorenkade in de gezellige ontvangstruimte opvalt zijn de door de bezoekers zelf gemaakte schilderijen die er tentoongesteld zijn. Een grappig misverstand over een van de schilderijen vat post bij ondergetekende; een van deze schilderijen lijkt een voltallig […]" />
20-12-2014

Centrum P.S. wil vooral huiselijkheid en persoonlijke aandacht bieden

Renate Bruil

Psychiatrische patiënten zoeken hetzelfde als iedereen
Het eerste wat de bezoeker van Centrum P.S. aan de Kostverlorenkade in de gezellige ontvangstruimte opvalt zijn de door de bezoekers zelf gemaakte schilderijen die er tentoongesteld zijn. Een grappig misverstand over een van de schilderijen vat post bij ondergetekende; een van deze schilderijen lijkt een voltallig portret van de Beatles te zijn doch bij nader inzien blijkt het om een groepsportret van vier Peruanen met Beatle kapsels te gaan. Dit terwijl terwijl twee van de vier afgebeelde personages een meer dan oppervlakkige gelijkenis met Paul McCartney & Ringo Starr vertonen.
Na een hartelijke ontvangst worden thee en koffie snel geregeld; het interview met activiteitenbegeleidster Renate Bruil wordt afgenomen in de achter de ontvangstruimte gelegen kantoorruimte van Centrum P.S.

Doelgroep en naamgeving
Voor welke doelgroep is Centrum P.S. bedoeld?
Voor psychiatrische patiënten, men loopt vaak bij ‘Mentrum’ en die verwijzen vaak door naar ons voor een daginvulling, een dagbesteding.
Jullie organisatie heet ‘De Volksbond’, waar komt die naam vandaan?
De naam is ontstaan ineen volkskroeg waar men in jaren twintig en dertig bij voorbeeld loon van arbeiders, (die niet zelden alcoholist waren), op zo’n manier probeerde te distribueren dat er nog iets over bleef voor de personen in kwestie en hun eventuele gezinnen, anders werd alles vaak onmiddellijk in alcohol omgezet.
(‘De Volksbond’ is een organisatie waar 155 mensen werkzaam zijn vermeld de meegegeven brochure)
‘Niets is verplicht’ en het thema persoonlijke aandacht
Het begrip ‘niets is verplicht’ staat hier hoog in het vaandel begrijp ik?
Men wil z’n ei kwijt en men zoekt gezelligheid, huiselijkheid en dat proberen we in banen te leiden, daarnaast proberen we een gevoel van veiligheid te bewerkstelligen.
Hoe belangrijk is het aspect ‘persoonlijke aandacht’?
Heel belangrijk! De mensen willen een persoonlijk gesprek, dat is zeker tijdrovend te noemen. Het kan over van alles en nog wat gaan.  Van schijnbare banaliteiten tot zeer ernstige zaken en alles wat er tussen zit.

Velerlei cursussen
Wat voor cursussen worden er  hier zoal gegeven?
We geven de mensen wat ze graag willen en wat haalbaar is. Er zijn baklessen, muzieklessen en cursussen tekenen en schilderen. Er is een vrouwengroep, een klaverjasgroep, een wandelgroep en een ‘beweeg’groep. Verder nog een gitaarclub, een foto en filmclub. Verder verzorgen we cursussen ‘ buitenshuis’, in sociale pensions.

Vertelt u eens iets over het ‘open Podium’!
Dat staat nog enigszins in de steigers. We gaan starten om ‘s avonds met de mensen bezig te zijn, bijvoorbeeld met muziek en met de film en fotoclub, met natuurlijk dan een toelichting van de deelnemers en zo.

Hoe zit het met de ‘kookploeg’ en de warme maaltijden?
Iedere avond is er de ‘kookploeg’; mensen kunnen zich, voor twee uur ‘s middags, opgeven om te komen eten; dat kost € 3,50 . De kok gaat dan boodschappen doen. In ruil doet men dan ‘corvee’: tafel dekken, afdrogen, et cetera. ‘Corvee’ betekent in de praktijk eigenlijk socialiseren wat niet altijd even gemakkelijk is. “Men drukt vaak liever z’n snor” (er wordt gelachen).
Eenzaamheid, familie en ethiek

Hoe speelt men hier in op thema’s als eenzaamheid, familie en ethiek?
Heel individueel; afhankelijk van met wie men spreekt wordt er op ingegaan. Men kiest zelf z’n begeleider uit, dat gebeurt op basis van intuïtie.
Bij het intakegesprek vragen we de mensen wat ze verwachten dat we voor ze doen, aan de hand daarvan wordt een beslissing genomen. De benadering van onze kant is altijd: geen druk, flexibel zijn.

Toekomstvragen
Zijn er vragen die spelen voor de toekomst; hebben jullie nog een lange weg te gaan?
We hebben zeker nog een lange weg te gaan! Wat er precies in de toekomst gaat gebeuren weten we niet.
. . . . . . . wijdt vervolgens uit over structurele, politiek gestuurde veranderingen. Het is onduidelijk hoe het in de toekomst allemaal uit zal gaan zien, men zit momenteel midden in een beleidsdiscussie over cliënten- participatie en cliënt-gestuurdheid.
Het moge duidelijk zijn dat ‘De Volksbond’ een lovenswaardige organisatie is die haar goede werken in de toekomst hopelijk met evenveel toewijding en enthousiasme kan en mag blijven voortzetten.
Voor meer info over de Volksbond ga naar: http://www.volksbond.nl/

Nils Wieland

Laat een bericht achter

Meer in deze categorie

Uitzending Gemist
Uitzending Gemist

Ga naar Salto 1 Selecteer vervolgens: Kies een datum, uur van uitzending (21:00-22:00) kies minuten (30) en klik op [Read More]

De hallen kunst
De hallen kunst

Donderdag 13 december 2012 de hallen kunst [Read More]

Foto van week
Foto van week

Gerrit van Boxtel – Fotograaf / Kunstenaar. Foto van de week 43 Titel: Reflectie. Voor meer informatie en [Read More]

Foto van de week
Foto van de week

Gerrit van Boxtel – Fotograaf / Kunstenaar. Foto van week 41 Titel: Museumplein Voor meer informatie en [Read More]